Ricsi Bohócról

Ricsi Bohóc már sok-sok éve gyermekszórakoztató-ipari szakmunkás 🙂

Többek között az is, hogy ennyi ideje főállású bohóc vagyok, bizonyítja, hogy van némi keresni valóm ezen a „szakterületen”.

Az idő nem minden!
Az igazi bizonyítékot számomra, a kedves közönségem és az ő szüleik, pedagógusaik visszajelzései jelentik.

Fontos az is, hogy színházam a Mesekocsi Színház műsorirodáján kívül, sok rendezvényszervező, műsorközvetítő céggel állok kapcsolatban hosszú évek óta. Megbíznak bennem, mert tudják, hogy ahol én, vagy kis csapatom megjelenünk, ott már baj nem lehet!

Imádom a gyerekeket

Értek a nyelvükön, és ennek nincs olyan nagyon különös oka: 10 éves korom óta kicsikkel vagyok körülvéve (testvérek, unokaöccsök).

A pelenkázástól kezdve minden korszakukat végigéltem, és egyszerűen, mellettük elfelejtettem felnőni! Így könnyedén tudok bármely korosztály fejével gondolkodni, sőt talán pont ezért, könnyebben teremtek kapcsolatot az emberekkel, hamar megnyílnak a kommunikációs csatornák.

Éppen ezért, szinte bármilyen összetételű közönséggel megtalálom a hangot.

“Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek”

Mit szólnak a gyerekek Ricsi Bohóchoz?

Van, aki farsangon már nem pókembernek, vagy tündér-királykisasszonynak öltözik, hanem Ricsi Bohócnak.
Van, aki felhív napközben, mert éppen közölni valója van, így én bármikor, bárhol lelkileg Ricsi Bohóccá válok (nem nehéz, mert tényleg bolond vagyok), és a legfurcsább helyzetekben is így szólok a telefonba.

Sokan látogatják a weblapomat a www.ricsibohoc.hu -t, és kíváncsian lesik, hogy mikor, hol találkozhatnak velem. És jönnek is! Jönnek utánam! Nagyszerű Email-eket és SMS –eket kapok, és tényleg sokan megvették már a gyerekdalos CD-imet :o).

Rengeteg Mosolyvonalat küldenek nekem, tudják, hogy gyűjtöm! Több mint 1000-en vagyunk az Umcacca Klubban, ami szintén az én találmányom, és 12000-nél is többen vannak a hírlevél-listámon! Egyszerűen nagyszerűen érzem magamat! Rengeteg energiát kapok a gyerekektől! És ez bizony őszinte! Minden felnőtt, minden érzésénél őszintébb! Érzem, hogy szeretnek!

Ricsi Bohóc műsora:
vidám, zenés, interaktív előadás.
A gyermekek végig aktívan részt vesznek a műsorban. A nézők összetételének, a gyerekek korosztályának megfelelően változik a tartalom.
 
Gyermekdalokkal és a hozzájuk tartozó sok-sok játékkal,
mozgással, megannyi nevetéssel fűszerezzük, esetenként, a hangulat függvényében, nagyobb gyermekeknek vicces, de valódi bűvésztrükkel egészíthetjük ki.
 
Természetesen a gyermekek már az első pillanatoktól kezdve
jókat derülnek, kacagnak! …és ami még fontos, sok esetben a kedves szülők is meglehetősen mókás hangulatba kerülnek. 🙂
 
A műsor lehet 1, 2, 3, vagy akár 4 szereplős is.
Buli és buli között oly nagy a különbség...

Minden műsorom egy kicsit más.
Ez abból adódig, hogy változtatom a hangvételt, a műsorelemeket, sokszor akár spontán, és észrevehetetlenül a színpadon. A produkció menete mindig függ attól, hogy az aktuális közönség milyen típusú humorra kíváncsi.

Ez úgy működik, mint (furcsa lesz a hasonlat) az ABS az autók fékrendszerében. Másodpercenként sok száz visszajelzést kap az autó a kerekeken át az útról, és ugyan ennyiszer változtatja a szükséges fékerőt. Én is így kapom a visszajelzést a közönségtől, változtatom a viselkedésemet.

A buli sikere az első pillanatokon múlik! Az első mondatok, mozdulatok helyes megválasztása pedig nagyon sok összetevőn: gyerekek-felnőttek aránya a bulin. Ott vannak a szülők, vagy nincsenek (pl. óvodában). Ott vannak az ismerősök, barátok, vagy idegenekkel kell együtt nézni a bohócot. Figyel a pedagógus, vagy nem. Ott van a nagyobb testvér vagy nincs. Ezek, és ezek variációja mind-mind befolyásolja a gyerkőcök viselkedését, és hozzáállását a bulihoz.

A bohócnak (előadónak), ezt látni és érezni kell! Látom, érzem. €:o)

Három fontos célom van:

1. a gyermekek értsék a műsoromat,
2. felszabadultan kacagjanak, szórakozzanak, táncoljanak, énekeljenek
3. eközben alapvető emberi értékeket ismerjenek meg és fogadjanak el könnyedén.

Mit művelt eddig Ricsi Bohóc?

KETTՐ színitanodába járt, HÁROM hangszeren játszik (autodidakta), NÉGY bábelőadást készített, legalább ÖT önálló műsora van, kétszerHAT mesejátékot alkalmazott színpadra, HÉT mesejátékban és bábelőadásban szerepel……közel 1700 településen járt, közel 6000 alkalommal volt színpadon, körülbelül 100.000 hajszála van, közel 300.000 gyermekkel találkozott, mintegy 900.000 km-t tett meg autóval az országban, több mint 20 millió perce él…

Színházat alapított, gyermekdalokat írt, CD-ket adott ki, karitatív tevékenységet folytat, eseményeket szervez…

BohócParádé, Kölyökhajó, MegaBuli,  Mesekocsi Színház, Center Színház, Egyszeregy Magyar Mesefesztivál…

Színházaim, a Mesekocsi Színház és a Center Színház

A szórakoztatáshoz szükséges minden elképzelhető, és elképzelhetetlen eszközzel és produkcióval rendelkezünk.

Nem csak bohócműsorokban veszek részt, hiszen utazó társulatommal járjuk az országot és klasszikus, zenés, díszletes, jelmezes mesejátékokat, bábműsorokat adunk elő a gyerekeknek. Néhány cím, a teljesség igénye nélkül: A teknős és a nyúl versenyfutása, Micimackó, Pinokkió, Holle Anyó, Dzsungel Könyve.

A mesék igazi színházi előadások, céljuk a szórakoztatáson kívül az, hogy bevezessük a gyermekeket a színház világába, és megszerettessük velük! Annak érdekében, hogy legyen egy hely, ahol a Közönségünk – minden döntéshozótól függetlenül – megnézhessen minket, kőszínházat alapítottunk.

A Center Színház 2010 óta várja a gyermekeket, családokat előadásainkkal.

Folyamatosan alkotunk, több mint 20 mesejátékot és bábelőadást, bohóc-, bűvészprodukciókat, gyerekzenekart hoztunk létre, több mesefesztivált szerveztünk az AsiaCenter segítségével, játszóhzat üzemeltetünk, megabulikat szervezünk, videoklipet forgatunk, rádiós gyerekműsort készítünk…

Történt egyszer, hogy egy rég nem használt művelődési házból a turkáló butikot és a használt-bútor boltot miattunk pakolták ki, majd az előadás után már nem pakolták vissza, hanem rendeltetésének megfelelően amatőr gyerekszíntársulat, tánctársulat jött létre és elkezdődött a saját színházuk!
Sok mindenre, de erre aztán igazán büszkék vagyunk!

Karitatív tevékenység

Számtalan jótékonysági eseményhez csatlakoztam és több, kisebb-nagyobb akciót, rendezvényt magam szerveztem.

Három országos Bohócparádén láttam vendégül közel ezer hátrányos helyzetű gyermeket, gyűjtést szerveztem a szendrői árvíz, és a vörösiszapkatasztrófa károsultjainak.

Több alkalommal látogattam meg ingyen(!) kórházakban, bentlakásos intézményekben, gyermekotthonokban lakó/fekvő/gyógyuló gyermekeket.

Sokszor segítettem egy-egy, mások által kezdeményezett akciót reklámmal, terjesztéssel, fellépéssel.

Születésnapi zsúr bohóc nélkül?

Ma már szinte elengedhetetlen, hogy gyermekünk baráti összejövetelét,születésnapi zsúrját különböző szórakoztató elemekkel tarkítsuk.

Sok lehetőség közül választhatunk, de mind közül a legbiztosabb,ha egy igazi buli-szakértőt hívunk.

Ez pedig nem lehet más, mint egy bohóc. Ha pedig bohóc, akkor olyan bohócot kell választanunk, aki igazán érti a dolgát!

…és Ricsi Bohóc igazán érti a dolgát! €;o)